Concert 24 oktober Trio Martinu

Hieronder twee terugblikken op ons concert van 24 oktober 2015:

Gisteravond naar een schitterend concert geweest.

Door het trio Martinů werd eerst een Elegie van Joseph Suk gespeeld. Voor mijn gevoel moesten zij er toen nog even inkomen, maar dat maakten ze meer dan goed met het trio in B major van Antonin Dvořák en het trio in E flat major van Franz Schubert.

Met een enorme muzikaliteit en energie werden deze trio’s gebracht. De manier waarop de musici naar elkaar keken en daardoor geweldig samenspeelden was voorbeeldig.
Het trio van Schubert, dat ik het beste kende, maakte ook veel indruk door het overnemen van de thema’s  van elkaar door cello en viool. De piano ondersteunde het geheel met zijn eigen prachtige partij.

Het was jammer dat de kerk matig bezet was. De thuisblijvers hadden als gewoonlijk ongelijk.

IvD

Het is al hele tijd geleden dat er drie toenmalig nog jonge Tsjechische musici optraden in de Maartenskerk. En het werd toen een concert waar zowel de vele bezoekers indertijd, alsook de musici zelf, goede herinneringen aan bewaren. Daarom heeft Muziek in de Maartenskerk dan ook enthousiast gereageerd toen enige tijd terug deze musici aankondigden dat ze in het kader van hun 25 jarig bestaan een jubileum tournee door Europa zou gaan maken en er ook in ons land ruimte was voor een paar concerten. Zaterdag 24 oktober was het dan zover, een concert door het befaamde Trio Martinů. De musici Jirikovsky (piano), Matejka (cello) en Safarik (viool) waren duidelijk nog verder gegroeid in ervaring en diepgang. Want het werd een fantastisch concert met muziek van Josef Suk, Antonin Dvorak (opus 21) en Frans Schubert (opus 100). Het 1e pianotrio van Dvořák werd gebracht als een rijk werk, waarin Dvorak’s gave voor lyriek, kleur en contrasten optimaal tot hun recht kwamen. De keuze om het 2e pianotrio van Schubert hieraan toe te voegen was een logische voor dit Tsjechische trio, aangezien in dit werk, in navolging van de door Beethoven ingezette lijn, alle drie instrumenten, volkomen gelijkwaardig tot hun recht komen. De drie musici grepen dat dan ook aan om hun talenten te demonstreren. Een concert waarvan iedere liefhebber van klassieke muziek zou smullen. Daarom is het onbegrijpelijk dat er zo weinig toehoorders (ca. 50) de weg naar de Maartenskerk hebben weten te vinden. Natuurlijk is kamermuziek ontstaan in de salons met slechts een handjevol genodigde bezoekers, maar een concert in onze tijd van zo’n klasse verdient een groter gehoor. Gelukkig vonden de musici zelf wel veel genoegen in het enthousiasme van de aanwezigen, want met groot plezier werd als toegift het complete laatste deel van Dvoráks 4e pianotrio, het Dumky trio, uitgevoerd. Het applaus was terecht.

WH.

thumb_VC4B1216_1024 thumb_VC4B1187_1024 thumb_VC4B1185_1024