Concert 24 september 2016 – Pianorecital Roberto Guijarro

Het seizoen 2016-2017 van Muziek in de Maartenskerk werd geopend met een pianorecital van Roberto Guijarro. Deze in Spanje geboren pianist woont tegenwoordig in ons land, zodat ook de luisteraars in onze regio de mogelijkheid kregen om met zijn virtuositeit kennis te maken. Hij studeerde in 2007 af in Madrid, en voltooide zijn mastersopleiding in Rotterdam in 2014.

In de opbouw van zijn programma begon de pianist met drie delen uit het tweede boek Images van de franse componist Claude Debussy. Hoewel het impressionistische werk van deze componist graag door Guijarro wordt gespeeld, kwamen deze openingsnummers wel enigszins vlak over. Wellicht moest de pianist even wennen aan het typische karakter van de prachtige en gevoelige Fazioli vleugel.

De eerste ballade van Chopin en de derde sonate van Prokofiev kwamen duidelijk beter uit de verf. Ook de grote, meerdelige Sonate in b mineur van Frans Liszt kreeg een duidelijke emotionele lading. En in uiteraard het slotwerk van zijn landgenoot Enrique Granados kwam het Spaanse temperament naar voren. Het werk El Pelele (de Stropop) uit 1913 is ge├»nspireerd op een schilderij van de Spaanse schilder de Goya waarin een spel wordt afgebeeld waarin een man door meisjes “gejonast” wordt (zie afbeelding onder).

Zo eindigde de avond geheel in Spaanse sfeer, waar de toegift ( eerste nocturne van Chopin) geen afbreuk aan deed.roberto2

francisco-de-goya-the-straw-manikin-el-pelele