Concert 26 december 2015 Kerstmatinee Matangi Kwartet

Wereldpremière Kerstmatinee in de Maartenskerk

De Doornse componist Jacob ter Veldhuis is vanaf het moment dat de Beatles muziek uit India verwerkten in hun composities, alttijd zeer geïnteresseerd geweest in de klankkleuren van de muziek uit dat deel van de wereld, vertelde hij bij de toelichting bij het concert op Tweede Kerstdag in de Maartenskerk. Dat heeft uiteindelijk geresulteerd in een nieuwe compositie, SERENDIPITY geheten, die in dit concert de wereldpremière beleefde. Het Matangi Kwartet, een traditioneel klassiek strijkkwartet, werd voor deze muziek aangevuld met twee grootmeesters uit de Indiase muziekwereld, Lenneke van Staalen op viool en Heiko Dijker op tabla, een keur van grote en kleine trommels. Het resultaat was een buitengewoon boeiende samensmelting van hedendaagse Europese strijkkwartetmuziek met de traditioneel Indiase klanken, bestaande uit improvisaties met glisando’s en omspelingen. Het publiek in de goed bezette Maartenskerk waardeerde dit nieuwe muziekstuk in hoge mate, en beloonde de musici en componist met groot applaus. En Jacob ter Veldhuis, toch al wereldwijd gezien de meest gespeelde Nederlandse componist, kan weer een prachtig muziekstuk aan zijn belangwekkende oeuvre toevoegen, dat ongetwijfeld vaak uitgevoerd zal gaan worden. Dat de verschillende muzieksoorten naadloos in elkaar kunnen overvloeien bleek al uit het eerste stuk van het concert. Het Matangi Kwartet voerde her eerste deel uit van het derde strijkkwartet van Ter Veldhuis, en dit langzame deel ging naadloos over in een Raga waarin Lenneke van Staalen en Heiko Dijker voortborduurden op het klankidioom van het kwartet alsof het zo door de componist was uitgeschreven. Na de pauze werd door de tablaspeler onder meer duidelijk gemaakt hoe veel kleur de verschillende trommels kunnen produceren. Het concert werd afgesloten met een ouder werk van Jacob ter Veldhuis uit 2006, toen geschreven voor het Zeeuw Symfonieorkest, en nu uitgevoerd door het kwartet met de twee gastspelers.

VC4B2087VC4B2098 VC4B2092