Concert 26 september 2015

Herdenkingsconcert Maarten Maartens op 26 september 2015
Wereldpremière van 3 composities van René Samson

 

Het was druk in de Maartenskerk, veel nieuwe gezichten. En terecht.
Het 100e sterfjaar van Maarten Maartens was aanleiding voor activiteiten op de Utrechtse Heuvelrug. Deze zaterdag was er een symposium met als afsluiting een feestelijk concert.
Om 19.30 uur hield dr. Bouwe Postmus een korte toelichting op het leven van de schrijver.
En om 20.00 uur begon het concert van de pianiste Shuann Chai en bariton Mattijs van de Woerd. Huib Ramaer legde als verteller het verband tussen de muziekstukken uit, ondersteund door beeldmateriaal.

Mattijs vertelde dat hij door dit concert enorm gegrepen is door de schrijvers Maarten Maartens en Thomas Hardy. Dat was te horen aan de bevlogen uitvoering van de prachtige gedichten die op muziek gezet waren door o.a. Edward Elgar. Hoogtepunt was de wereldpremière van drie gedichten van Maarten Maartens op muziek gezet door Rene Samson.

Componist René Samson vertelde in de toelichting dat hij zich grondig in de drie sonnetten van Maarten Maartens had verdiept. Fascinerend vond hij de afwisseling tussen de verschillende gezichten die de dichter kenmerkt. Zo is het tweede gedicht, “Out of Touch”, eerst heel sereen en harmonisch, om vervolgens in een wanhoopskreet te eindigen omdat de dichter zich zelf hiervan uitgesloten voelt. Dit is kenmerkend voor die tijd. Sensitieve mensen als Maarten Maartens realiseren zich, dat het einde van een tijdperk nabij is, maar men kan zich niet voorstellen welke veranderingen er in de wereld zullen plaatsvinden. Juist deze vragen dragen dan ook de composities, waarin de teksten uit ca 1880 wonderwel goed harmonieerden met de eigentijdse muziek van René Samson. De componist kon een groot applaus in ontvangst nemen. Pianiste Shuann Chai begeleidde de verschillende liederen op een zeer ingetogen wijze.
Na de pauze werden werken uitgevoerd van twee componisten met wie Maartens een grote affiniteit had, Robert Schumann en Ludwig van Beethoven. Vooral in Schumanns Fantasie in C gr. kreeg de pianiste alle gelegenheid om in dit gepassioneerde stuk te excelleren.

Na afloop werd er nog lang nagepraat in de Koningshof over dit bijzondere concert. We verwachten dat de drie stukken van Samson nog vaak uitgevoerd worden.

thumb_VC4B1035_1024 thumb_VC4B1060_1024 thumb_VC4B1074_1024 thumb_VC4B1086_1024 thumb_VC4B1103_1024 thumb_VC4B1111_1024