Stichting Muziek in de Maartenskerk

In 1986 vond het eerste kamermuziekconcert in de Maartenskerk in Doorn plaats.
“Wat heb ik hier heerlijk gespeeld!”, zei pianiste Eliane Rodrigues na afloop van dat eerste concert op
26 februari 1986.

Een half jaar eerder kreeg een werkgroep van de Kerkvoogdij en de Gemeente Doorn de opdracht te onderzoeken of de Maartenskerk zich zou lenen voor het organiseren van culturele evenementen.
Uitkomst hiervan was dat de sfeervolle Maartenskerk met zijn prachtige akoestiek, goede verwarming en met de beschikking over zalen- en foyercomplex “De Koningshof” een goede locatie zou zijn voor het organiseren van kamermuziekconcerten. De werkgroep koos voor een formule waarin nationale en internationale topmusici een hoofdrol spelen.
Gesteund door een bescheiden garantiesubsidie van de Gemeente Doorn ging de kersverse Stichting Muziek in de Maartenskerk van start. De drijvende kracht was Elsa Frijlink-Vegter, die onvermoeibaar en gedreven persoonlijke contacten legde met tal van befaamde musici of hun impresario’s.

Nu, dertig jaar later, kan Muziek in de Maartenskerk terugkijken op een lange reeks prachtige kamermuziekconcerten, veelal uitgevoerd door zeer gerenommeerde musici.
Keer op keer zijn de musici verrast door de uitmuntende akoestiek, het aandachtige publiek, de warme onthaal en de professionele organisatie.

De Stichting is in de loop van de jaren financieel geheel onafhankelijk geworden. Zij blijft zich richten op het organiseren van kamermuziekconcerten op een kwalitatief hoog niveau op het unieke podium dat de Maartenskerk inmiddels in Nederland voor kamermuziek is.