The Atlantic Trio met Maarten Koningsberger

 

BEETHOVEN IN EEN KILT!

Maarten Koningsberger – bariton | Janneke van Prooijen – viool | Ansfried Plat – cello | Bas Verheijden – piano

PROGRAMMA

Dvorák Piano Trio Opus 94 “Dumky” (Dumky 1 t/m 6)

von Beethoven
uit 25 Schottische Lieder Opus 108 voor zang en pianotrio
– Sunset
                                                     – Oh sweet were the hours
                                                     – The sweetes lad was Jamie
                                                     – Faithfu’Johnie
                                                     – Come fill, fill, my good fellow

Brahms Uit 49 Deutsche Volkslieder WoO 33 – voor bariton en piano

– Es steht ein Lind

                                                     – Da unten im Tale

                                                     – Erlaube mir, feins Mädchen

                                                     – In stiller Nacht

                                                     – Mein Mädel hat einen Rosenmund

Brahms Andante con Moto uit Piano Trio No

Ravel Cinq mélodies populaires Grèques

(bewerking                            – Chanson de la mariée

Verheijden)                            – Lá-bas, vers l’eglise

                                                     – Quel galant m’est comparable?

                                                     – Chanson des cueilles de lentisques

                                                     – Tout gai!

Copland Uit Old American Songbook

(bewerking                            – At the river

Verheijden)                            – Ching-a-ring Chaw


MUSICI

Bariton Maarten Koningsberger
Een grote verscheidenheid van stijlen is kenmerkend voor bariton Maarten Koningsberger. Dat geldt voor zijn operarollen maar ook voor zijn recitalprogramma’s die bijna vier eeuwen repertoire omvatten. Zijn concertreizen voeren hem naar prestigieuze zalen en festivals over de hele wereld, zo zong hij o.a. in het Concertgebouw in Amsterdam, de Carnegie Hall in New york, het Barbican Centre in Londen, de Baxter Concert Hall in Kaapstad, de Bejing Concet Hall in China, het Mann Auditorium in Tel Aviv, de Staatsoper in Berlijn, het Theater an der Wien in Wenen, de Philharmonie in München en het Romanian Atheneum in Boekarest. Hij heeft inmiddels zo’n 30 cd’s opgenomen met repertoire dat loopt van Dowland tot Jazz. Maarten Koningsberger geeft les aan het Conservatorium van Amsterdam en het Conservatoire National Supérieur in Parijs.

Pianist Bas Verheijden
In de afgelopen 20 jaar heeft Bas Verheijden zich altijd ingezet voor onbekend, maar verrassend goed repertoire dat onterecht in de zijlijn belandde. Zo heeft hij componisten als Chaminade, Gernsheim, Kabalevsky, Juon, Taneyev, Hummel, Enescu, Orthel en zelfs zeer onbekende composities van niemand minder dan Tchaikovsky (18 Pieces Opus 72) weer uit het stof gehaald. Waarschijnlijk is er geen andere pianist in Nederland die zo veel wereldpremières van dit soort muziek op YouTube heeft staan. In 2009 bracht Verheijden het Pianoconcert van de geweldige Nederlandse componist Alexander Comitas in première. Comitas droeg dit stuk op aan Verheijden.
Onbekende muziek goed voor het voetlicht brengen vergt – nog meer dan bij bekend repertoire – een grote fantasie en een uitgebreid palet aan kleuren. Dat zijn kwaliteiten waar Bas Verheijden vaak om wordt geroemd. Ook als hij bekende werken speelt, zet hij zijn fantasie en kleurgebruik in om steeds een heel eigen geluid te creëren: weg met de kopieermachine, leve de variatie!!

Violiste Janneke van Prooijen
Janneke van Prooijens lyrische spel is geliefd bij publiek en medemuzikanten.
Ze studeerde bij Jaring Walta en Ilya Grubert en ontving masterclasses van Herman Krebbers en Pavel Vernikov. Voor haar examen uitvoerend musicus ontving zij het Stipendium van de Vrienden van het Rotterdams Conservatorium.
Haar muzikale belangstelling reikt van hedendaagse muziek via romantische en klassieke hoogtepunten tot jazz-, pop- en zigeuner- en geïmproviseerde muziek. Ze werkte met vele internationale en nationale componisten: György Kurtág, Sofia Goebaidoelina, maar ook Morris Kliphuis, Arnold Marinissen, Piet-Jan van Rossum, en stond op het podium met zigeunerviolisten Roby Lakatos en Gregor Serban.
Ook als solist is Janneke veelgevraagd: ze soleerde o.a. met Amsterdam Sinfonietta, het Ives Ensemble, het Ricciotti Ensemble, het Hollands Vocaal ensemble en kamerkoor Attacca. Recent voerde zij “Memo” van Michel van der Aa voor vioolsolo uit in het 1-daagse festival “De Grote Oversteek” van Lunatree in ‘s Hertogenbosch.

Cellist Ansfried Plat
Ansfried Plat is cellist bij het Radio Filharmonisch Orkest. Hij werd geboren in 1969 te Amsterdam en studeerde in Groningen bij Ben de Ligt. Hier behaalde hij zijn diploma docerend musicus. Hij vervolgde zijn studie aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag bij Jean Decroos. In 1996 studeerde Ansfried als uitvoerend musicus bij hem af.

Ansfried speelde eerder in het Nationaal Jeugdorkest. Hij was enkele jaren remplaçant bij het Radio Filharmonisch Orkest, voordat hij in 1996 een vaste aanstelling kreeg. Naast zijn huidige orkestwerkzaamheden maakt Ansfried deel uit van het pianotrio Atlantic Trio. Ook heeft hij de afgelopen jaren als solist opgetreden in onder andere het Dubbelconcert van Brahms. Ansfried bespeelt een cello van Jaap Bolink, hem ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.